Autor:
THE World University Rankings by Subject

Edetabel kinnitab jätkuvalt Tartu Ülikooli loodus- ja täppisteaduste maailmataset

Tartu Ülikooli loodus- ja täppisteaduste valdkonna erialad on Times Higher Educationi (THE) värskes erialade edetabelis kõrgetel kohtadel. Arvutiteadused ja füüsikalised teadused on oma positsiooni võrreldes eelmise aastaga tabelis parandanud. Bioteadused on jätkuvalt säilitanud oma kõrge positsiooni.

Tartu Ülikool on Times Higher Education World 2023 ülikoolide edetabeli üldarvestuses kohal 201-250.

Loodus- ja täppisteaduse valdkonnas on tulemused erialati järgmised:

Eluteadused: 151–175

Arvutiteadus: 176–200     

Image
THE World University Rankings by Subject

Füüsikalised teadused: 251–300

Eluteaduste alla kuulub meie erialadest bioloogia, lisaks kuuluvad sinna veel põllumajandus ja metsandus ning veterinaaria. Füüsikaliste teaduste alla koonduvad keemia, füüsika ja astronoomia, geoloogia, keskkonna-, maa- ja mereteadused.

„On heameel näha, et loodus- ja täppisteadused paistavad edetabelis endiselt väga hästi silma,“ ütles Tartu Ülikooli loodus- ja täppisteaduste valdkonna dekaan Leho Ainsaar. „See peegeldab kindlasti viimaste aastate positiivseid arengud valdkonna, sealhulgas näiteks õppe- ja töötingimuste olulist paranemist uute kaasaegsete hoonete ja laborite näol, samuti jätkuvalt head rahvusvahelist töökeskkonda ja tippteadusel tuginevat akadeemilist mainet.“

Eesti teistest kõrgkoolidest on loodus- ja täppisteaduste erialade edetabelis ka Tallinna Tehnikaülikool (arvutiteadused kohal 501–600, füüsikalised teadused kohal 176-200, eluteadused kohal 176-200).

Suurbritannia ajakiri Times Higher Education võtab erialade pingerea koostamisel aluseks sama metoodika, mida kasutab maailma ülikoolide edetabeli puhul. Hindamisel arvestatakse 13 tulemusnäitajat, mis kirjeldavad õppekeskkonda, teadustulemuste mõjukust, teadustöö mahtu, akadeemilist mainet, tulusid, innovatsiooni ja rahvusvahelistumise ulatust.

Kliimaministri visiit Tartu Ülikooli

Kliimaminister Kristen Michal külastas Tartu Ülikooli

Professor Ülo Mander

Ülo Mander valiti globaalmuutuste akadeemikuks

Tartu Ülikooli peahoone

Algab ülikooli uue arengukava koostamine