Autor:
Henry Narits

Mauri Grossi maalinäitus „Rohepööre“

Kuni 16. jaanuarini oled oodatud Delta õppe- ja teadushoonesse nautima Mauri Grossi maalinäitust „Rohepööre“. Maalid leiad Delta 1. korruselt.

Mauri Grossi uus maaliseeria on nagu kevadine kulu – mitmeaastane ja mitmekihiline, kohati koltunud ja kuivanud, teisal roheliste rohulibledega pikitud, valmis viirastusliku tulemängu saatel lõuendi piiridest väljuma. Näitus räägib inimeste omavahelistest suhetest ning nende põimunud sidemetest loodusega, tõstatades küsimuse kliimaproblemaatika ja eluslooduse vahel. Floraalsed motiivid annavad edasi inimeste võrsumise loodusest, mille võtab ilmekalt kokku sõnaühend „suguvõsa“. Selline „sugulus“ ja „võsasus“ on näitust visuaalselt läbiv temaatika.

Näitusel eksponeeritud maalidel on loodus ja lilled kõigest näilised – ainus otsene viide loodusele on see, et kõik on muutumises, liikumises ja kasvamises – isegi jäikade juurtega suguvõsa. Sellist mõtterännakut ja -rägastikku toetab ka näitusetööde tehnika, kus klassikaline alusmaal on kaetud ekspressionistlikult voogava värvikihiga ning lapiteki kombel kokku põimitud juugendlike taimemotiividega.

Mauri Gross (s 1969 Raplas) on kunstihariduse saanud Tallinna Ülikoolist ja lisaks õppinud Eesti Kunstiakadeemias lavakujundust. Aastatel 1998–2007 töötas ta Eesti Kunstiakadeemias graafilise disaini õppejõuna. 2009. aastast on Gross vabakutseline kunstnik, väljendades end peamiselt läbi õlimaali. Teised tegevusvaldkonnad on graafiline disain ja sisekujundus. Ta on Eesti Kunstnike Liidu liige ja on osalenud isiku- ja grupinäitustel ning erinevates kunstiprojektides alates 1991. aastast.

Paralleelselt Mauri Grossi maalidega võib Delta õppe- ja teadushoones jätkuvalt näha Martin Välliku fotonäitust „Kuu“ ning Kärt Summataveti teoseid sarjast „Kahekõne: mütoloogia ja tehisintellekt“. Näitusi korraldab Tartu Ülikooli arvutiteaduse intituut.

Man

Arvutiteaduse instituudi taskuhääling - külas Arnel Pällo

Tartu Ülikool

Tartu observatoorium võtab tööle kommunikatsiooni peaspetsialisti

Üritused Tartus - Tartu Ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed

Veebruarikuu loodusluuleõhtul esineb filosoof Margus Ott