Ivo Sibul kaitseb doktoritööd „Ground-penetrating radar in Estonia: from fieldwork to open data reuse“

22. mail kell 10.15 kaitseb Ivo Sibul geoloogia erialal doktoritööd „Ground-penetrating radar in Estonia: from fieldwork to open data reuse“ („Georadar Eestis: välitöödest avaandmete taaskasutuseni“).

Juhendaja: 
kaasprofessor Jüri Plado, Tartu Ülikool

Oponent:
vanemteadur Jānis Karušs, Läti Ülikool (Läti)

Kokkuvõte
Georadar on geofüüsikaline seade, mis võimaldab uurida pinnast kaudselt. Maapinda suunatud ja erinevatelt pindadelt tagasipeegeldunud signaalidest koostab radar pidevad läbilõiked (pildid). Koos paljanditest ja puursüdamikest saadud otseste vaatlusandmetega aitavad radaripildid täiendada meie ettekujutust maapõuest. Doktoritöö selgitab georadari potentsiaali erinevates settekeskkondades ning teeb ettepanekuid seadme laialdasemaks kasutamiseks. Autori kogemustele ja kirjandusallikatele tuginedes on soovitatav georadarit tarvitada geoloogilisel kaardistamisel ja maavarauuringutel. Seade aitab piiritleda turba, liiva, kruusa, moreeni ja lubjakivi levikut ning kirjeldada mitmesuguseid rikkestruktuure. Samuti on võimalik täpsustada maavarade levikut, mahtu ja kvaliteeti. Keerulisema maapõueehituse korral saab georadariga optimeerida puurimiskulusid ning suurendada kaevandamistulusid. Doktoritöö annab ülevaate Eesti radariuuringutest. Töö aluseks oleva nelja uuringu andmed on avalikustatud Maa-ameti geoportaalis. Lähiaastatel plaanib Maa-amet võtta kasutusele riikliku kaardistusplatvormi Geo3D, mille maapõuemudelisse on oodatud kõikide radariuuringute info. Suurema ühtlustatud andmekogumiga saaks arendada masinõpet, mis aitaks säästa radaripiltide tõlgendamisele kuluvat aega. Piltidel tuvastatud objektid koos muude Geo3D avaandmetega on väärtuslikuks sisendiks järgnevatele pinnaseuuringutele.

Tuumajaama konverentsil arutlevad eksperdid  eksperdid jagavad teadmisi tuumajaamade ja tuumaenergeetika kohta.

JÄRELVAATA: erialaeksperdid jagavad oma teadmisi tuumajaamadest

Rakendusliku materjaliteaduse professor Tarmo Tamm räägib inauguratsiooniloengul polümeermaterjalide eripäradest

Rakendusliku materjaliteaduse professor Tarmo Tamm peab oma inauguratsiooniloengu „Polümeermaterjalid ja elu: mis järgneb plastiajastule?“ kolmapäeval, 10. aprillil 2024 kell 16.15 ülikooli muuseumi valges saalis.
Elin Org, portree

Mikrobioomika professor Elin Org räägib inauguratsiooniloengul mikrobioomi uuringutest