Autor:
Keskkonnaagentuur

Kliimateadlane Velle Toll: Eestis peaks olema riiklik kliimateenus

24. märtsil toimunud Keskkonnaagentuuri meteoroloogiapäeva veebikonverentsil „Ilma, kliima ja vee tulevik üle põlvkondade“ esinenud Tartu Ülikooli kliimafüüsika kaasprofessori Velle Tolli sõnul oleme trajektooril, kus kliimamuutused kujutavad nii loodusele kui ka inimesele suurt ohtu ja kasvuhoonegaaside heitkoguseid on vaja vähendada senisest kiiremini.

Eelmisel nädalal avaldatud valitsustevahelise kliimamuutuste paneeli (IPCC) värskeimas aruandes on selge, et kliimamuutused on kohal ja vähemalt 90% 20. sajandi teisel poolel toimunud soojenemisest on inimtekkeline.

„Pariisi kliimakokkuleppe eesmärk hoida soojenemine alla 1,5 kraadi on praktiliselt võimatu. Ka 2 kraadi on üliambitsioonikas eesmärk, mis praeguste kliimameetmetega kokku ei lähe,“ rääkis Toll. Pigem soojeneb maailma kliima sajandi lõpuks 3 või rohkem kraadi, mis mõjutab ekstreemumeid juba praegu pea kõikjal maailmas.

Kliimamuutusteks peab valmis olema igal pool. Toll märgib, et ka meil Eestis on kliima soojenemise tõttu kuumalained ja paduvihmad tugevamad ja sagedasemad. Need ekstreemumid ja nende mõju muutuvad suuremaks iga kraadikümnendikuga, mille võrra soojenemine jätkub.

Kaasprofessori sõnul näitab aruanne, et kliimameetmed küll toimivad, kuid praegune sotsiaal-majanduslik ühiskonnakorraldus ja kliimamuutuste leevendamise meetmed ei ole kaugeltki piisavad, et ohtlikke kliimamuutuseid ära hoida.

Loomulikult sõltub inimene elurikkusest ja looduse hüvedest, aga ka kliimamuutused ise mõjutavad otseselt inimest. „Kui maailma temperatuur läheb 34 kraadi soojemaks, siis suured ekvaatorilähedased alad muutuvad kuumastressi tõttu praktiliselt elamiskõlbmatuks.“

Velle Toll leiab, et andmed tuleviku kliimatingimuste kohta peaksid olema Eestis paremini kättesaadavad, et arvestada riiklikes ja kohalikes planeeringutes muutuva kliimaga. „Miks näiteks ehitada infrastruktuuri, mis ei ole muutuvale kliimale vastupidav? Peaks looma riikliku kliimateenuse, mis annaks infot nii praeguse kui ka tuleviku kliima kohta,“ on Toll kindel.

Velle Tolli esitlust saab järelvaadata Keskkonnaagentuuri Youtube'i kanalil.

Meteoroloogiapäeva veebikonverents „Ilma, kliima ja vee tulevik üle põlvkondade“

Looduspõhised sademeveelahendused Kopenhaagenis

Looduspõhine veelahendus jätab loodust toetades linlase jala kuivaks

Energiatehnoloogia

Ülikool toob Ida-Virumaale tippspetsialiste ja tulevikutehnoloogiaid

Õppematerjalide tutvustamine haridustöötajatele Rakveres

Valminud on teaduspõhised materjalid kliimamuutustega seotud õppetegevuseks eri haridusastmetel